Buitenplaats Bont is een sfeervolle, eigentijdse en duurzame wooncommunity voor jong volwassen met een verstandelijke beperking. Bont bestaat uit een hoofdgebouw en een paar woonunits waarin elk huis 8 bewoners samen leven. Elke huis (of het nu een apart huis of een gelaagd concept is) bestaat uit 8 knusse studio’s en een huiselijk en gemeenschappelijke keuken /woonkamer.
Centrum Bont; ons hoofdgebouw
Het centrum heeft meerdere functies
Dagbesteding:
In het Centrum Bont kunnen Zorgondernemers werken. Denk aan een lunchroom, een brasserie, een bakkertje of een creatieve dagbesteding, zoals een pottenbakkerij of een ander soort atelier. Ook de groene omgeving rondom Bont wordt gebruikt voor dagbesteding met hovenierswerk en het houden van een moestuin.
Ontmoetingsplek:
De multifunctionele ruimte heeft verschillende functies. De bewoners vieren samen verjaardagen, dansen en sporten. Samen vieren ze seizoenen en feestdagen. Samen maken ze tradities.
Het centrum Bont is tevens deels openbaar en toegankelijk voor buren, dorpsgenoten, familie en andere gasten. Zij kunnen bij Café Bont komen lunchen of iets uit Atelier Bont of de Boerenbont moestuin kopen. Daarmee neemt Bont op een duurzame manier deel aan de samenleving.
Binnenplaats Bont: De woonhuizen
Bij de opening van Buitenplaats Bont beginnen we met een groep jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Deze bewoners passen bij elkaar en zijn met behulp van een orthopedagoog zorgvuldig samengebracht.
Er is een gezellige gemeenschappelijke woonkamer met open keuken. Daar wordt samen dagelijks vers gekookt en samen gegeten. In de woonkamer staat een fijne eetafel, behaagelijke banken om bij te kletsen en te chillen. Sommige bewoners hebben meer behoefte aan rust of afzondering dan anderen. We zoeken een mooie balans tussen huiselijkheid en rust waar iedereen zich thuis voelt.
De woonhuizen ogen vriendelijk, denk aan hout, ramen en groen. Ze passen in de omgeving, zijn duurzaam en liefst klimaatneutraal. Het allerliefst is alles gelijkvloers of over twee etages verdeeld.
Studio Bont
De bewoners hebben een eigen studio van ca. 35m2. Met een eigen voordeur naar de gezamenlijke gang. Elke studio is licht, heeft een eigentijdse en speelse uitstraling. Er zit een eigen badkamer in. De living is zodanig ingedeeld dat er ruimte is voor een eigen zitje en er een knusse slaapplek gecreëerd kan worden; bijvoorbeeld in een nis. Er is tevens een aanrechtblokje met een koelkastje. Er mag variatie zijn in de indeling van de studio’s. Sommige studio’s hebben een aparte slaapkamer.
Boeren Bont tuin
Buitenplaats bont ligt in het groen. Het heerst een rustige en prettige sfeer. Diverse begroeiingen als struiken, bomen en gras zorgen voor rust en beschutting.
In de tuin kunnen de bewoners tuinieren, dieren verzorgen en sporten. Mogelijk is er een natuurvijver of zwembad. Er is een groot grasveld waar je bijvoorbeeld kan voetballen. Er zijn meerdere (overdekte) chillplekken ook met een klein terrasje. Voor de ontspanning hangen er hangmatten, er is ook een grote schommel en een trampoline.
Materialen
Bont is duurzaam, organisch, klimaatneutraal en levensloopbestendig gebouwd. Met natuurlijke, hergebruikte materialen. Planten, glas, staal, hout, steen. Zowel in de binnen als in de buitenruimtes. Bont kan een gerenoveerd project of een nieuwbouwproject zijn.
Factsheet overzicht
Optimale hoeveelheid bewoners | 16-24 personen |
Financiering zorg | De opgetelde persoonsgebonden budgetten uit WLZ financieren het begeleidend personeel. 16 personen blijkt minimaal nodig te zijn om 24-uurs zorg te waarborgen. |
Financiering HAT eenheid | Via de Wajong uitkering huurt de bewoner het appartement en wordt ook het overig levensonderhoud betaald. Er blijft een klein bedrag voor zakgeld over |
Grootte / indeling van individuele unit en waarom | Een appartement rond de 35 m2. Het bestaat uit een eigen entree, badkamer, woonkamer met keukenblok en eventueel slaapkamer. Deze woonvorm is gericht op lange termijn bewoning. Er zijn twee tot drie gemeenschappelijke woonkamers en keukens zodat er in groepen van maximaal 8 gekookt, gegeten en gerecreëerd kan worden. |
Gemeenschappelijke ruimte | Er zijn twee tot drie gemeenschappelijke woonkamers en keukens zodat er in groepen van maximaal 8 gekookt, gegeten en gerecreëerd kan worden. |
Begeleiding | Zorgorganisaties verzorgen de personele bezetting en uitvoering die 24 uurs zorg verlenen. Het doel is ondersteuning van bewoners waar nodig en bevorderen van zelfredzaamheid. Er is geen betuttelende sfeer, maar meer coöperatie. |
Kernwaarden | Geborgenheid, Vitaliteit en Uitgaan van eigen regie. (Veiligheid, Plezier, Autonomie, Zingeving, Uitdaging, Vriendelijkheid, Respect, Duurzaamheid) |
Sfeer gebouw | Natuurlijke materialen, warm en huiselijk, eigentijds, leuke doe-elementen (spel, tuin) en gastvrij |
Buitenomgeving | Mogelijkheid tot buiten chillen, sporten, in de tuin werken, groente verbouwen, dieren verzorgen |
Doelgroep | Jong volwassenen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking |